El Mètode antiestrés Acuarela Emocional™ fa un pas més amb la creació de “Solo Gracias. Diario de acuarela y gratitud”

“Vaig veure que estava funcionant, que només depenia de mi i vaig decidir escriure totes les coses bones”, Mónica Planas, il·lustradora

El mètode Acuarela Emocional™ ideat per la il·lustradora Mónica Planas, dona un pas més amb la creació de “Solo Gracias. Diario de acuarela y gratitud”, una eina per entrenar en la practica d’hàbits saludables mitjançant la connexió interior i la pintura, que estarà a la venda el pròxim 3 d’octubre.

 

“Vaig escriure els exercicis d’aquest llibre l’any 2021 entre aprenentatges i canvis vitals, quan al mig de la foscor, vaig recordar que cada dia passen coses bones, inspiradores, que s’han d’agrair i valorar. Això em va ajudar a descobrir la importància de dir en veu alta les coses que m’alegraven el dia” explica la creadora. “En un moment molt trist vaig decidir rescatar l’exercici de pensar alguna cosa positiva abans d’anar a dormir i la idea de recordar-me quelcom agradable abans de començar, recomanació de la que ja me’n havia enamorat feia anys en un curs”. 

gratitud

Relata que a base de dedicar-se uns minuts a pensar en fets favorables, va anar despertant la il·lusió, va recobrar  la capacitat de dormir seguit, i l’optimisme es va anar obrint camí entre tot el negatiu. “Després d’uns dies vaig veure que estava funcionant, que només depenia de mi i vaig decidir començar a escriure totes les coses bones: la cançó que m’agradava i havia sonat a la ràdio; la meva parella m’havia cuinat el meu menú preferit; la trucada d’una amiga amb qui feia molt temps que no hi parlava… Així apareixien els actuals exercicis per descobrir la gratitud i que he recollit en format diari.”

“Solo Gracias” és molt més que un diari de gratitud. El seu nom ja indica que neix d’una experiència vital en la qual l’autora explica com sent un agraïment infinit cap a les bondats que l’envolten i cap a ella mateixa per haver sigut capaç de ressorgir. És una extensió dels tallers i els cursos d’aquarel·la que Planas dirigeix en directe durant l’any; és un recurs a disposició de qualsevol persona i per totes les edats (inclús si no ha pintat mai amb aquarel·la) i està dedicat en especial a les dones, que són en un 90% les que practiquen habitualment aquest mètode antiestrès que les ajuda a equilibrar el seu estat personal.

Seguint la línia de l’essència del mètode, “aquest llibre pretén ser un pont entre la raó adulta i la llibertat del nen interior que tots tenim i per això combina l’ús de les paraules amb la pintura” declara l’autora, i afegeix que les preguntes, propostes i reflexions que conté “guien per passar del pensament a l’emoció de manera progressiva per retrobar-se amb un mateix, per obrir els ulls i afinar la mirada al que ens envolta. Són una excusa per dedicar-te cinc o deu minuts al dia i descobrir els beneficis de parar atenció als teus sentiments per viure plenament”.

Amb una estructura que gira al voltant de quatre grans elements: “reflexions, desperto la meva gratitud, descric la meva gratitud i aquarel.la emocional”, el diari segueix la línia i filosofia del mètode Acuarela Emocional™: “tot està bé”, que promou deixar anar sense jutjar, com exemplifica la il·lustradora quan diu: “Des de petits hem après a raonar tot el que sentim, i ho expliquem amb paraules més que permetre’ns sentir-ho pel cos. Comentem que estem tristos o decebuts abans de deixar caure una llàgrima”.

Està estudiat que sentir i expressar gratitud influeix positivament en l’estat d’ànim i si adquirim l’hàbit s’incrementen les virtuts. Segons el psicòleg Williams James, el període de temps necessari que necessita el cervell per fer que una acció passi a la nostra part conscient, la converteixi en aprenentatge i finalment la guardi com un hàbit, és de 21 dies.

En aquest camí, altres factors que ajuden a integrar-lo són el compromís amb una altra persona, la creativitat i el joc, i el sentiment de pertinència de grup. Per aquests tres motius, Planas ha creat l’espai “Solo Gracias. Diario de acuarela y gratitud” a Telegram, un grup on les persones que tenen el llibre poden unir-se quan ho vulguin i en el que podran compartir, preguntar i gaudir per aquest canal amb altres persones que també hi són dins.

Tenir el diari físic facilita aquest exercici d’introspecció i gratitud. Ajuda a establir relació amb el moment i lloc adequat per connectar, sentir i expressar-se positivament. Per algunes persones es converteix en un ritual que les ajuda a incrementar la capacitat de reconèixer les coses bones del seu voltant, que a vegades passen per alt, i adquirir els beneficis que la psicologia positiva i altres estudis avalen sobre aquesta pràctica.

 

Agrair, pintar, reflexionar i escriure és gratificant. Algunes persones estan habituades a escoltar música per concentrar-se i estar amb elles mateixes. Acuarela Emocional™ disposa d’unes llistes de Spotify  per connectar amb la gratitud que està a disposició de les persones que vulguin sentir-se acompanyades de música quan utilitzin el diari.

“Solo Gracias. Diario de acuarela y gratitud” estarà a la venda en autoedició a Amazon el 3 d’octubre i a mitjans novembre es realitzaran diferents tallers i presentacions dedicades a l’agraïment, que s’anunciaran pròximament. 

3 comentaris a “El Mètode antiestrés Acuarela Emocional™ fa un pas més amb la creació de “Solo Gracias. Diario de acuarela y gratitud””

Feu un comentari