Entrevista a Ana Pérez Alzueta, ginecòloga i especialista en fertilitat: “La maternitat és exigent i la professió també ho és, si una vol fer-la bé, ha de ser molt conscient que les dues coses requeriran el seu temps i prendre una decisió al respecte”

Avui estem a Fertilab Barcelona i farem una entrevista a la doctora Ana Pérez-Alzueta, ginecòloga, obstetra i especialista en fertilitat. Entrevistada per Marina Ansola.

Per començar, ens agradaria que fessis una breu introducció de qui ets.

Bé, jo he nascut a l’Argentina, vaig iniciar els meus estudis de medicina allà i després em vaig traslladar a Barcelona per completar els estudis de llicenciada en Medicina a la Universitat Autònoma de Barcelona, a l’Hospital del Mar. Finalment, vaig fer la especialització a l’Institut Dexeus i des del 2012 em dedico a la ginecologia i obstetricia en general, però m’he especialitzat, en els últims anys, en tractaments de reproducció assistida.

I què et va impulsar a especialitzar-te en aquesta branca?

Sempre m’ha fascinat molt la natura i la dona en general, la complexitat que té, el moment de la concepció, el moment de l’embaràs… tot això sempre ha estat un repte i un bon acompanyament en la professió, i doncs crec que aquesta ha estat la meva orientació.

En quant al context de la societat, per què creus que ha canviat tant la situació de fertilitat i maternitat?

Bé, ha canviat, definitivament, i jo diria que ho ha fet sobretot per una cosa molt important, que és el retràs de la maternitat, cosa que ha passat de manera súbita i tan sols en una generació. La mitjana del primer fill a Catalunya són als 32, gairebé 33 anys, és a dir, gairebé la meitat de les dones amb els seus 34 anys encara no han tingut el seu primer fill, i, probablement, les dones que tenen aquesta edat avui, les seves mares no va ser així, o sigui, les seves mares les van tenir a elles abans dels 30, o, després d’aquesta edat, si ja era el seu segon o tercer fill.

Aleshores, aquest canvi que ha passat en tan sols una generació, no ens ha donat gaire temps a amotllar-nos. La dona ha entrat al treball, la dona ocupa llocs cada vegada més importants, les parelles arriben tard… i tot això ha fet que la dona, al final, decideixi posposar la maternitat, cosa que ha estat clau en l’aparició ara de problemes.

Quins mites hi ha al voltant de la fertilitat?

Sobretot, jo crec que el mite fonamental és pensar que és fàcil quedar-se embarassada, és a dir, ens preparen tota la vida per tenir precaucions per evitar els embarassos no desitjats, i està molt bé, però és clar, a l’edat que actualment comencem a tenir fills, això ja no és així, i moltes dones es sorprenen ja que no han estat avisades o no han estat informades d’això.

Què és Fertilab Barcelona? Quins serveis ofereix?

Fertilab Barcelona, Institut Català de Fertilitat, és un centre de reproducció assistida i també funciona com a banc d’òvuls i  banc d’esperma. I aquí s’ofereixen tot tipus de tractaments, des d’inseminacions, fecundacions in vitro, homodonacions, cicles amb donant d’esperma… excepte, evidentment, el que és la subrogació uterina, que està prohibit a Espanya, o la selecció embrionària de sexe, és a dir, tècniques que no estan permeses. Tot el que a dia d’avui es pot fer, ho fem a Fertilab Barcelona.

Ens pots parlar sobre que és la vitrificació d’òvuls?

La vitrificació d’òvuls és un dels tractaments que realitzem aquí, en el qual les dones poden, d’alguna manera, conservar els òvuls a l’edat que tenen, l’edat actual, i preservar-los durant anys sense que aquests òvuls perdin qualitat. Això permet quatre coses sempre dic jo. La primera, és posposar la maternitat, que és el principal objectiu, en un moment en que la dona no pot o no és el moment. La segona, molts cops, és que permet ampliar una família, aquests òvuls permeten completar la família. El tercer objectiu, que a vegades és més important que aquestes dos anteriors, és que la dona, que finalment decideix no ser mare, realment pot fer-ho a l’edat que sigui, és a dir, que amb 45 o 46 anys, realment pot decidir si ser mare biològica o no i dir que no vol utilitzar aquests òvuls, li dona aquesta llibertat. Per últim, aquesta vitrificació d’òvuls també és una gran garantia i té un gran impacte en la vida actual de les dones ja que aquestes tres funcions que tenen a nivell futur, els permet no afanyar-se en la presa de decisions, tant a nivell de parella com a nivell d’emprenedories professionals. Per això està la vitrificació d’òvuls.

I quins mites hi ha al voltant de la reproducció assistida?

Doncs, justament al contrari de la fertilitat, és que a vegades pensem que els tractaments de reproducció assistida ho poden tot. Hi ha aquest mite de dir bé, si jo no em quedo embarassada, qualsevol cosa que faci, amb una fecundació in vitro, ho solucionem. I, realment, no es tan així.

Si acudim a una clínica de reproducció assistida, quins mètodes ens poden oferir?

En reproducció assistida existeixen básicament tres graons de tractament. El primer graó, que és el més senzill, és el que anomenem la inducció a l’ovulació o el que és la inseminació artificial, ja sigui amb semen de la parella o amb semen de donant. Aquestes són les tècniques més senzilles. El segon graó en complexitat és la fecundació in vitro, ja sigui amb semen de donant o de parella. Finalment, el tercer graó, que seria com una artilleria pesant de reproducció assistida, que és quan no arriba l’embaràs amb les tècniques anteriors, a vegades hem de recórrer a òvuls d’una noia més jove, que seria recórrer a òvuls de donant o al semen d’un donant. I dins d’això hi són, també, els bancs d’embrions, que seria recórrer a embrions ja formats per altres parelles que no els utilitzaran i que poden ser utilitzats per nous pacients.

Ara et volem fer unes preguntes relacionades amb el teu paper com a professional i com a dona, quins obstacles t’has trobat al llarg de la teva carrera professional?

Bé, jo crec que la maternitat és un punt a contemplar. No diria que és un obstacle, però diria que és una cosa que interfereix o que té el seu pes, sobretot en una professió que és exigent. És a dir, la maternitat és exigent i la professió també ho és si una vol fer-la bé, llavors una ha de ser molt conscient que aquestes dues coses requeriran el seu temps i prendre una decisió al respecte. Cal ser molt honest amb això, o em dedico només al professional i decideixo no ser mare, o em dedico completament a ser mare i durant un temps no em dedico a una professió, o busco un equilibri, que aquest ha estat, crec, el meu cas.

I quin missatge o consell donaries a una dona jove que es vol dedicar a aquest àmbit professional de la medicina, especialment, la ginecologia?

Quin missatge li donaria? bé, que és una professió molt bonica i que crec que una ha de trobar l’especialitat que li agrada perquè això farà que treballis bé, que els pacients ho notin, i que siguis feliç. Crec que el fonamental és això, buscar alguna cosa que vagi amb tu.

Una mica relacionat amb el que deies anteriorment, tens algun missatge que enviaries a totes les dones que és troben en un moment de desenvolupament professional però que volen ser mares o estan en l’edat de ser mares?

És el què dèiem, està l’opció de la vitrificació, si el moment no és ara. I després, és buscar les prioritats, és a dir, una ha de fer-se aquesta pregunta de la maternitat i saber si realment vol ser mare o no, què passaria si no ho és… i posar ordre en les coses. Informar-se, saber que la maternitat és exigent, saber el que requereix la seva professió i, en cas que sí que es vol ser mare, també buscar ajuda, això sempre fa que tot pugui equilibrar-se molt més.

Ja per acabar, ja saps que SomDONES és una plataforma per a dones professionals, què en penses d’aquesta plataforma? La recomanaries?

És una plataforma que és molt potent. Crec que això que les dones poguem fer xarxa i ens recolzem les unes amb les altres, sempre va bé i és dels primers graons que hem de tenir. Animo a que la xarxa segueixi creixent i que puguem seguir col·laborant i ajudant-nos entre totes.

Bé, això seria tot. Moltíssimes gràcies Ana per l’entrevista.

Gràcies.

Podeu escoltar l’entrevista a:

https://go.ivoox.com/rf/129024747

Feu un comentari