Avui estem aquí per fer una entrevista a Anna Santos. Ella va començar com assessora familiar de Cuideo, que és una empresa que col·labora amb Somdones perquè ens identifiquem amb els seus valors socials, de tenir cura amb la gent gran perquè són importants dins de la nostra societat.
Hola Anna, benvinguda a Somdones, la primera pregunta que et voldríem fer és:
Anna, quina és la teva trajectòria fins a arribar aquí com assessora de Cuideo?
Jo vaig començar aquí a Cuideo, vaig entrar a Cuideo com assessora familiar i fins arribar a “Local Hero” ( en dedico a la expansió de la empresa), que és una paraula que molta gent no la té identificada.
Podria dir que la meva trajectòria laboral em ve donada per l’herència que em van donar els meus pares. Em van donar l’esperit impulsor i la superació del dia a dia.
Des de ben petita ja sabia que el meu lloc de feina seria el servei a les persones i en especial la cura de la gent gran. De jove vaig portar esdeveniments com a directora artística i això em va portar a compartir moments de felicitat amb aquelles persones que estaven celebrant el seu esdeveniment compartint coses molt bones, coses menys bones, però sempre moments molt especials per ells. He tingut la gran sort de poder transformar tot això en la meva vocació i amb el meu futur laboral on les persones van per damunt de tot.
Vaig estudiar Art-teràpia, que es una forma de teràpia expressiva que pren com a base el procés creatiu de l’art per aconseguir millorar el benestar personal en general, promou costums saludables. Per això m’he dedicat durant tot aquest temps a fer tallers art-teràpia per persones de la tercera edats per donar-los benestar a través de l’art els ajuda per facilitar la comunicació, ajuda a la prevenció del deteriorament cognitiu, fomenta la memòria i la creativitat, redueix nivell de estres i ansietat. Realment és molt enriquidor i faig de voluntària en diferents centres i hospitals de diferents poblacions. Aixo em dona la possibilitat de tenir contacte directe amb persones grans. Veig les seves necessitats diàries i els seus interessos i puc dir que la gran cura es el amor i dedicació a ells, el que els ajuda al seu benestar. Com podeu veure aquest amor i dedicació també ho transmet Cuideo.
Ens podries definir quina és la identitat o filosofia d’una empresa com Cuideo?
De forma personal el que he vist a Cuideo i ho definiria amb una paraula clau: el respecte, respecte a les persones grans i a les seves famílies. A Cuideo treballem amb persones que cuiden a persones amb humanitat i responsabilitat.

Un altre valor afegit a Cuideo és el No a la discriminació. Sota cap circumstància, per raó de sexe, gènere o ètnia, religió, diversitat funcional, edat, orientació sexual, … aquí no existeix la discriminació. Tots tenim espai a Cuideo.
La filosofia d’una empresa com Cuideo la definiria amb una paraula: RESPECTE. Un altre valor es NO a la discriminació, sota cap circumstància: sexe, religió, edat, …Tots tenim espai a CUIDEO.
Per què et trobes important avui en dia treballat tant per la gent gran? Hem allargat l’esperança de vida?
Hem allargat l’esperança de vida gràcies a tots els avanços mèdics que hi ha. A les persones grans se’ls ha de donar un benestar, una protecció, una cura,.. Les nostres cuidadores donen molt de “carinyo” a les persones que cuiden, tenen cura de les coses quotidianes, dels acompanyaments, comprar, xerrar amb ells, més enllà de tenir cura.
Les nostres cuidadores donen molt de “carinyo” a les persones que cuiden, més enllà de tenir cura.
Parlem una mica més de feminisme, ja que saps que SomDones és una plataforma dedicada a les dones perquè puguin millorar professionalment.
I tu, com a dona, quins són els obstacles que t’has trobat dins de la teva professió? I si algun d’aquests obstacles ho ha sigut per ser dona?
Sí, sí, evidentment. Un sí, rotund. He treballat sempre amb empreses dirigides per homes. He treballat en el sector salut molt de temps, sent executiva de vendes de d’assegurances de salut, i he hagut de competir amb gent que, pel fet de ser homes i ser els teus caps, en molts moments no han escoltat les meves propostes. I sempre he hagut de demostrar molt més que qualsevol altra persona. Tampoc he sigut valorada econòmicament igual que un home, o no m’han donat l’oportunitat de poder arribar a càrrecs més alts, perquè et tallen les ales. Sí que és necessari que tu treballis i que tu estiguis allà, però realment no valoren la teva feina. Poden prescindir de tu en qualsevol moment quedant-se amb tot allò que has aportat. Hauria d’haver-hi més fets davant la igualtat laboral però trobo que només són paraules, i les paraules se les emporta el vent.
Per ser dona i ser com soc, realment soc molt activista, crec que sense llibertat no hi ha igualtat!!. Faig xerrades en centres, enfocades a dones que han patit maltractament, tan amb debats o tallers de art-teràpia, que és una forma d’arribar als sentiments d’aquestes persones.
Per ser dona i ser com soc, soc molt activista, fent xerrades a dones que han patit maltractament. A través de l’Art-teràpia s’arriba als sentiments d’aquestes persones.
Quan vaig conèixer Cuideo, vaig pensar que teníem una forma de treballar amb la qual jo estava molt d’acord, que donaven oportunitats a les dones i valoraven tot allò que nosaltres podem oferir. M’han donat l’oportunitat de fer una nova línia de negoci que l’estic portant jo i que crec que a la llarga pot funcionar el meu fort es el tracte amb les persones i per les persones i difondre la filosofia de Cuideo.

Realment no han mirat en cap moment ni la meva edat perquè soc una persona amb edat una mica més avançada dels 50, però segur que han valorat l’experiència que et dona una persona de certa edat, la trajectòria laboral, la xarxa de contactes i ja saps a on vas. Ja no tens aquella angoixa d’arribar perquè els nens els has de fer de dinar, tenir cura de la casa. Ho pots anar combinant perfectament. I això per mi és molt important.
A la resta de les meves companyes que tenen edat de ser mares, se’ls facilita els horaris per tal de tenir conciliació familiar. Soc una persona d’edat més avançada dels 50, però a Cuideo han valorat la meva experiència, la trajectòria laboral,…
Tornant al tema en l’àmbit de les cures i l’atenció, és un sector molt feminitzat.
Quins avantatges o inconvenients té el fet que siguem tantes dones dins d’aquest àmbit? Està prou valorat ser cuidadora, ser una persona que es dediqui a les cures?
Actualment et puc dir que anem per bon camí. Es veritat que un 85% de persones que es dediquen a les cures de gent gran són dones. Històricament la dona està reconeguda com a cuidadora de la família i això és el que ens costarà de trencar i que realment s’ha de fer una feina molt curosa fins arribar al 50% i que estigui compartida la responsabilitat de les cures.
Aquí a Cuideo l’objectiu principal és el de professionalitzar i dignificar la figura de la cuidadora per millorar la vida de les persones grans i dependents que tenen.
Cuideo visualitza la figura de la cuidadora. Reconeix la contribució de les dones
en el món de les cures i per mi això té un valor molt, molt important. Fins ara aquestes persones cuidadores no estaven reconegudes, no tenien els contractes
oportuns i Cuideo fomenta els contractes legals amb condicions dignes i laborals
de les cuidadores. És una oportunitat molt bona per a moltes dones.
Cuideo visualitza la figura de la cuidadora, la professionalitza i la dignifica. És una oportunitat molt bona per a moltes dones.
Com creus que evolucionarà aquest sector en els propers anys? Per exemple, on veus Cuideo en cinc anys?
Jo soc super optimista, anem cap a una societat molt més conscienciada, ens estem començant a adonar que el futur és de les persones grans. Tots hi arribarem i ens trobarem, el mateix que jo em vaig trobar amb el meu pare, que arriba el moment que el rol s’ha canviat, de ser ells les persones cuidadores a cuidar-los nosaltres, i et quedes completament desquadrada. Llavors què fas? Vas a una empresa com Cuideo perquè t’assessorin i perquè t’ajudin amb tots aquells dubtes que sorgeixen. I mira per on, m’he quedat treballant a Cuideo per que tant es important les familias y el familiar que et deixen a les nostres mans.
Ja anem acabant.
Què et sembla la iniciativa de la Plataforma SomDones que és aquest punt de trobada online per donar veu i ajudar a les dones professionals de Catalunya. Què et sembla aquesta iniciativa?
És una iniciativa super important perquè ens dona a les dones les eines necessàries
per apoderar-nos, per tenir els contactes necessaris i ens doneu la difusió que ens mereixem. Treballem totes en una xarxa i aprenem unes de les altres. Jo crec que aquesta forma de nodrir-nos és molt important per totes.
Per exemple, l’última reunió que ens vam trobar amb dones per mi va ser un networking molt enriquidor i no m’hauria aixecat de la cadira.
Per tant, la recomanes?
La recomano 100%, que vinguin, que ens coneguin, que estiguin… i que quan més hi som, més pinya farem. Al final anirem sumant, anirem avançant amb tota aquesta tasca que fem les dones que ens intentem apoderar per fer un món millor i una societat millor.
Al final, es tracta d’això, de ser col·laboradores, de sumar, d’avançar conjuntament també.
Moltes gràcies per aquesta entrevista, Anna. Ha sigut molt maca, molt propera i molt enriquidora.
Podeu escoltar el podcast de l’entrevista en el següent enllaç: