Entrevista a Irene Garrido encarregada de l’expansió nacional de Kumon: “El que destaca dels nostres orientadors és la passió per treballar amb els infants i el desig de marcar la diferència en l’educació i la vida de tots els alumnes que passin pel seu centre”

Bon dia, avui SomDONES i Mireia Molina, la nostra tècnica de màrqueting, entrevisten a Irene Garrido, responsable de l’expansió nacional de l’empresa Kumon.

Bon dia Irene, benvinguda i moltes gràcies per aquesta entrevista. Primer ens agradaria una breu introducció sobre qui ets.

El meu nom és Irene Garrido i actualment soc la persona que s’encarrega de l’Expansió Nacional de Kumon Espanya i sobretot en aquesta primera fase de cerca de candidats per obrir centres a Espanya.

Jo de formació soc psicòloga i en l’àmbit personal soc mare de dues nenes. I per explicar-vos una miqueta m’agrada molt dedicar el meu temps lliure a passar temps amb la família i els amics.

A nivell laboral, com us deia, treballo a Kumon des d’aproximadament fa dos anys i la veritat és que estic molt contenta.

Ens podries explicar què és Kumon i què és el projecte d’Expansió de Kumon?

Sí, Kumon és l’empresa educativa més gran del món, amb més de 60 anys d’experiència, presència en més de 60 països i 200 centres actualment a tota Espanya.

És un mètode d’origen japonès que ajuda els infants a desenvolupar els coneixements de manera autònoma i té tres programes educatius: matemàtiques, lectura i english. Com us deia, l’objectiu principal de Kumon és que tots els nens i nenes d’arreu del món puguin accedir al mètode Kumon.

I en base a aquest fil, el que volem és obrir centres a les ciutats on encara no hi som presents. Per això diem que tenim un projecte d’Expansió i, evidentment, volem obrir com més centres millor, a tot Espanya i sobretot a Catalunya.

A data de gener de 2024, així també us situeu, a Catalunya tenim 54 centres. Ara mateix, dos o tres espais disponibles, un a Lleida i l’altra a la zona de l’Hospitalet. I també tenim noves obertures disponibles, sobretot a la zona metropolitana de Barcelona. Els barris on ens agradaria, n’hi ha molts, serien: Sarrià, Hostafrancs, les Corts, Cornellà o Badalona.

I parlant de franquícies, quins serien els requisits i el perfil d’un franquiciat de Kumon?

Dirigir una franquícia de Kumon creiem que és una opció ideal per a aquelles persones que tenen vocació educativa i volen tenir el seu propi negoci, donat que obrir un centre Kumon és una oportunitat d’autoocupació. És a dir, la mateixa persona que dirigirà el centre serà el principal professor o orientador, que és com diríem nosaltres, dels centres.

El que destaca dels nostres orientadors és la passió per treballar amb els infants i el desig de marcar la diferència en l’educació i la vida de tots els alumnes que passin pel seu centre.

Per ser orientador de Kumon és indispensable tenir títol universitari, un nivell mitjà d’anglès i disponibilitat suficient en horari de matí i tarda, ja que pràcticament és una jornada completa de feina.

Donat que els orientadors de Kumon tenen una doble funció tant de matí com de tarda, per això és recomanable que puguin dedicar-se tant de matí com de tarda.

Els matins normalment els dediquen a fer tasques més administratives de preparació i avaluació de materials, comunicació amb les famílies, si han de fer les tutories, també captació d’alumnes. Per poder tenir molts nens ens hem de moure, llavors hem de fer tota mena de captació tant a nivell online com a nivell presencial: reunions amb escoles, amb biblioteques, amb centres cívics, i tot el que són tasques administratives, gestió de nòmines i facturació del teu propi negoci.

Això és el que es faria durant tot el matí, i llavors a la tarda es realitza la funció principal d’un professor orientador, com us deia, de Kumon, que és orientar els alumnes al centre, sempre amb l’objectiu de desenvolupar les seves capacitats al màxim.

Parlant de Kumon, has explicat que és un mètode. Ens agradaria saber en què consisteix i quina és la diferència d’altres enfocaments educatius.

Kumon és un mètode d’aprenentatge que té com a principal objectiu el desenvolupament de la capacitat d’aprenentatge dels alumnes. Aquesta és la nostra clau, el nostre fi. Volem formar alumnes independents que puguin aprendre a aprendre. És a dir, no només omplir els seu cervell de coneixements, sinó que siguin capaços i capaces d’enfrontar-se a qualsevol aprenentatge, sense que hi hagi ningú que els expliqui com fer-ho de manera autònoma.

En els nostres centres, la primera fase que desenvolupem no és tant una fase en què aprenem conceptes o procediments matemàtics, competència lectora, la seva llengua o la llengua estrangera. Per nosaltres, el com ha de venir abans que el què.

Per tant, ens centrem en que els nostres i les nostres alumnes guanyin autonomia a poc a poc. Entenguin com el nostre material didàctic els ajuda a aprendre. És important que entenguin que el professor no és la persona que està al centre amb ells.

El professor és el material didàctic. Els nostres professors són orientadors, són els intermediaris que fan que els nens puguin aprendre a través del material didàctic. Això és una miqueta el que és el nostre mètode.

Llavors, la diferència entre altres enfocaments educatius, resumint, seria una, que treballem de manera individualitzada amb els nostres alumnes i que volem arribar a un moment adequat en que puguin treballar per sobre del seu nivell escolar. Això pot ser sorprenent per a algunes persones, però ens preguntem com pots aprendre a aprendre si mai et poses en una posició en la qual hagis d’aplicar el comportament autodidacte que hem estat treballant.

Quines són aquestes professions de futur de les que parlem? No ho sabem. El que sí sabem és que l’autodidactisme serà una habilitat necessària en les futures professions, siguin les que siguin.

Per tant, si és una educació personalitzada, individualitzada, vol dir que possiblement en una classe hi haurà alumnes i que cadascú farà el seu procés d’aprenentatge, anirà al seu nivell, al seu procés. Per tant, pot haver-hi alumnes en la mateixa classe amb diferents punts o estats d’aprenentatge?

Als centres de Kumon no hi ha classes. Hi ha una única classe. És un centre diàfan, on no hi ha aules, no hi ha pissarres, no hi ha materials distractors. És un únic espai obert on normalment hi ha taules i cadires que es disposen en línia vertical.

Poden haver-hi diverses files i l’orientador va passejant pel centre i va atenent les diferents necessitats que poden tenir cada alumne. Sí, és normal que hi hagi un nen de 3 anys assegut a un costat i potser una mica més enrere, un nen de 16 anys.

Això és el que ens aporta, això és enriquidor per Kumon, és típic del mètode japonès, cada nen arriba, agafa la seva tablet o el seu quadernet amb paper i es posa a fer Kumon.

Quan un necessita alguna cosa, aixeca la mà, l’orientador s’apropa, l’ajuda, el guia l’orienta on es troba la dificultat i el permet que ell mateix continuï avançant.

Donada l’evolució constant en el camp de l’educació, com creus que KUMON s’adapta a les tendències actuals en l’aprenentatge i desenvolupament dels estudiants?

Doncs en els darrers dos anys estem immersos en la implementació de Kumon Connect a tots els nostres centres. Kumon Connect suposa la digitalització del nostre material didàctic i no només la digitalització del material en si, dels quadernets de Kumon, sinó la millora del servei que podem donar als nostres alumnes i a les seves famílies. Podem accedir als fulls d’exercicis en temps real.

Podem analitzar la feina de l’alumne per oferir la millor experiència i donar el material que millor s’adequa per a que puguin treballar en aquest material. En paper també ho podem fer, òbviament, però Kumon Connect és molt més àgil i més ràpid. I podem comunicar-nos amb els alumnes per establir i treballar objectius independentment de què l’alumne vingui al centre o treballi des de casa.

Ara, l’orientador de Kumon no només pot guiar a l’alumne els dies que vingui a classe, ho podem fer fins i tot quan no ens veiem, quan no venen. Tenim resultats que ens permeten estar molt contents i convençuts que Kumon Connect és el futur de Kumon.

Resumint, perquè obrir un centre Kumon és una bona oportunitat per a aquelles persones que vulguin dedicar-se a l’educació de manera autònoma?

Doncs directament, si algú que ens escolta vol obrir un centre Kumon, jo diria que Kumon t’ofereix un model de negoci acreditat i com abans us havia dit, amb 60 anys d’experiència. Obrir una franquícia de Kumon és formar part d’una empresa d’èxit internacional amb més de 4 milions d’alumnes arreu del món.

Kumon és una oportunitat real de dedicar-te a allò que més t’agrada, que en aquest cas és l’educació, i de tenir el teu propi negoci. És molt important que la gent tingui clar que és un model d’autoocupació. A més, suposa una inversió inicial baixa, a partir d’uns 15.000 euros i reporta ingressos pràcticament des del primer dia. A més de tot això, Kumon subvenciona una part del lloguer i t’ajuda en diferents aspectes del negoci, com són la retolació del centre i la publicitat online, en els primers mesos, que són els més importants per poder captar alumnes.

Formaràs part de la franquícia educativa número 1, que ho som, i tindràs el suport de l’empresa líder en aquest sector. Aquest suport consta tant de formació constant, fem una formació inicial i llavors una formació continuada, com d’assessorament per part de la central franquiciadora.

Al principi soc jo la persona que ajuda, que dona la informació i, a mesura que la persona ha avançat en el procés d’obertura, s’assigna un coordinador, a part del director, evidentment, de cada regió, que dona el suport, les pautes i assessora en tot moment a la persona que vol obrir el centre. Sempre la decisió final la té el franquiciat, però nosaltres, amb els nostres experts, donem tot el suport a la persona que ho necessita.

A més, gràcies a tot el que us deia, la potència de la marca de Kumon ajuda a aconseguir una bona base d’alumnes ràpidament, i així, amortitza la inversió en poc temps i veure resultats també en poc temps. És una molt bona oportunitat.

Doncs vaig descobrir SomDONES buscant per internet. El 85% de les nostres franquiciades de Kumon són dones, i vaig pensar que era el moment de cercar alguna plataforma o algun lloc web creat per a dones i fet per a les dones. Si el nostre target i el que busquem són dones, hem de poder trobar-les en algun lloc on es parli de les dones i jo crec que també fet per a dones.

Les nostres orientadores són emprenedores i són empresàries. Les dones tenen la seva pròpia franquícia, per tant, crec que per poder buscar, com us deia, noves franquiciades, una plataforma d’aquestes característiques, que jo ara que ja l’he tafanejat, l’he pogut gaudir, jo crec que permet visualitzar la feina que fan les dones, impulsar els seus projectes i sobretot crear xarxa, i això és molt important.

De fet, ara animo a totes les franquiciades que ja tenim i a les dones en general a sumar-se a la plataforma, però me’n vaig al meu sector, a totes les franquiciades, a poder seguir a les dones, perquè a part de poder gaudir de totes les connexions, poden participar activament i crear una xarxa més gran.

Un consell com a dona, doncs jo crec que emprendre un projecte té una part positiva molt xula i té una part negativa de càrrega mental també molt gran. I sobretot no ens oblidem mai que els nostres projectes laborals han de conviure amb la nostra vida personal.

Això és molt important, perquè no podem dedicar el 100% dels nostres esforços en aquest projecte que estem engegant, perquè si no, hi ha una altra part que és desequilibra. Crec que és molt important que estiguem equilibrades i que de vegades, no som capaces de veure-ho.

Llavors crec que una plataforma com SomDONES o com altres associacions que conec, ajuden sobretot per l’expertise d’haver passat ja per on està passant una persona que empren o una persona que té un projecte laboral important, de dir no t’oblidis de l’altra part.

Equilibra la teva vida perquè és quan així veuràs les coses amb claredat, quan ho veuràs tot més clar i quan a poc a poc aniràs avançant i aconseguiràs tenir èxit.

Molt bé. Moltes gràcies Irene. Una entrevista molt interessant.

Ens quedem amb aquest últim consell:

Podeu escoltar l’entrevista al podcast:

https://go.ivoox.com/rf/124933239

Feu un comentari

Sol·licita informació sobre el Programa DONES AMB IMPACTE