Entrevista a Judit Coll, enginyera de Coneix Project Management: “L’objectiu de Coneix és donar tranquil·litat als gerents de les enginyeries, despatxos d’arquitectura i empreses que treballen per projectes. El seu valor afegit es l’especialització, l’accessibilitat i l’adaptabilitat o desenvolupament a mida”.

Avui ens desplacem a Sant Cugat per entrevistar a Judit Coll, sòcia de la consultora tecnològica Coneix Project Management. Per part de SomDONES l’han entrevistat Mireia Molina i Vicky Rico.

Bon dia, Judit. Per començar, ens agradaria que ens fessis una breu introducció de qui ets.

Bon dia. Soc la persona responsable de desenvolupament de negoci a l’empresa Coneix.

Ja sabem que ets llicenciada en Enginyeria Industrial, Què va ser el que et va impulsar a estudiar una Enginyeria? Tenies alguns referents?

Doncs sí, la veritat és que el meu pare era enginyer, el meu avi també era enginyer. Però sobretot el que em va fer decantar per l’enginyeria són bàsicament dues coses:

Una, és que se’m donaven molt bé les assignatures tècniques, el Dibuix tècnic, les Matemàtiques, la Física, … I per altra banda vaig anar a una xerrada i van explicar que l’enginyeria era el pont entre la ciència i la societat. Em vaig dir que volia fer alguna cosa útil, quelcom pràctic. I això es el que em va impulsar a fer enginyeria industrial.

Ara parlem de la teva experiència personal. Quins van ser els desafiaments en que et vas enfrontar a l’estudiar i treballar en un entorn professional majoritàriament masculinitzat?

Durant l’època d’estudi, haig de dir que no vaig tenir cap problema. També és veritat que era una estudiant brillant i llavors això també em donava avantatge, pel què fa a tenir bona relació amb els meus companys.

Però en canvi, malauradament, quan vaig entrar en el món laboral, tot i que jo era molt naïf i pensava que no hi havia biaixos, realment me’n vaig trobar. Algunes vegades em vaig trobar, per exemple, amb algun proveïdor d’una multinacional en què vaig treballar que intentava colar-me-la. Llavors jo li havia de demostrar que no, perdona, és que això no és així, perquè la tolerància no és d’això, perquè això està… no sé, el que fos. I algun company també que em costava que em creguessin les meves opinions. Només per ser dona. Perquè per ser dona em veien com guapa i simpàtica i això sembla que és incompatible amb ser intel·ligent. Exacte, amb ser intel·ligent i ser capaç a nivell tecnològic.

Després, quan vaig fer de gerent d’un centre d’innovació, em vaig trobar, va ser molt simpàtic, amb un noi que vaig agafar, que va acabar sent Cap de projecte al cap d’un temps. Era un noi que venia de la muntanya, de la serra d’Argentina. I un dia em va venir i em va dir: Judit, t’haig de dir que quan et vaig veure em vaig quedar en estat de xoc. perquè a casa meva les dones cuinen i estan a fora del menjador i els homes mengen i discuteixen. Quan vaig arribar aquí, tu em vas fer l’entrevista, tu em vas tractar molt bé, tu dirigies aquest centre i això a mi em va fer canviar els esquemes.

Que fort, va ser com una una senyal, per ell. Va ser com una cosa que li va canviar, li vaig demostrar que tots podem fer de tot.

Ara parlarem de Coneix, Què et va portar a formar part de Coneix, què va motivar la teva decisió per impulsar els àmbits de l’ERP en empreses que treballen per projectes?

Doncs mira, jo vaig apostar per Coneix abans d’entrar a Coneix perquè el Miquel Delclòs va poder muntar Coneix perquè jo estava alimentant la família, els nostres tres fills en comú. Però després, en el lloc on jo estava treballant, vaig veure que no podia créixer, vaig veure que necessitava un canvi i vaig anar a un amic meu expert en recursos humans. Em va entrevistar i em va dir: Judit, tu ets venedora tècnica, ets de venda consultiva però claríssim, perquè tens tots els coneixements tècnics d’una enginyera que ha estat treballant amb innovació tecnològica i al mateix temps tens les habilitats interpersonals que no sempre es troben en els enginyers. Per tant, jo crec que series molt bona fent de venedora consultiva, de venedora de venda complexa.

Just va ser casualitat, el comercial de Coneix se’n va anar i llavors en Miquel Delclòs em va dir: Judit, si vols incorporar-te a l’equip? estic convençuda que ho faries molt bé. I a més, jo ja coneixia el producte i també havia estat treballant físicament a la seva oficina, amb la qual cosa ja sabia que hi havia un ambient de treball bo, sabia on anava.

I realment va anar molt bé, em vaig integrar molt bé i els resultats han estat molt bons.

Voldríem que ens expliquis una mica què és Coneix, quines són les seves principals funcions i l’objectiu com a plataforma de gestió empresarial.

L’objectiu de Coneix és donar tranquil·litat als gerents de les enginyeries, despatxos d’arquitectura i empreses que treballen per projectes. En el sentit que tenen una sola base de dades que registra els esdeveniments, les dades, qui ha fet què en tots els processos de l’empresa, tots lligats. Des de que es rep una comanda, es fa un pressupost per un possible client, es munta el projecte, es llencen les tasques, es van analitzant les desviacions i tot això a nivell global.

Moltes vegades hi ha empreses que em diuen: és que necessito saber on soc i necessito saber-ho en temps real, si anem bé de venda, si tenim molta feina acumulada, si estem obtenint beneficis, i tot això no amb 40.000 excels o 40.000 aplicacions disperses, sinó amb una sola aplicació que englobi tots aquests processos.

I quin és el seu valor afegit?

Possiblement, respecte a altres aplicacions, en tenim dos. Un és l’especialització, especialització en el sentit que els consultors de Coneix ja mai et preguntaran talles i colors, perquè estem molt especialitzats en aquest tipus d’empreses, sobretot en l’àmbit de l’enginyeria i dels despatxos d’arquitectura.

I l’altre és, que com que som una empresa, que encara som petits, som accessibles. És a dir, si tu compres una eina de Microsoft, no podràs parlar amb el CEO de Microsoft. En canvi, amb nosaltres, si coneixes alguna cosa que vols canviar, la podràs canviar.

I m’he deixat un tercer factor, l’eina està configurada de moltes maneres diferents perquè s’adapti a la teva empresa. Però si no és així, malgrat tot, i tu necessites una altra funcionalitat, Coneix te la pot desenvolupar a mida.

Has dit que Coneix es una empresa que encara és petita. Quants treballadors hi ha? I a la plantilla, quantes dones hi ha?

En aquest moment, som uns 14 o 15 i en plantilla un, dos, tres, quatre, cinc, sis. Tenim sis dones. Tenim un tant per cent bastant més elevat de dones que la majoria d’empreses del sector informàtic. Això és perquè és volgut. És a dir, els càrrecs en què podem trobar dones hi posem dones.

Però és que fins i tot els càrrecs de Tècnic o Informàtic, sempre que rebem un currículum d’una dona, el tenim en compte, perquè sabem que els equips mixtes funcionen millor. Perquè sabem que els punts de vista de les dones son complementaris als punts de vista dels homes i dels altres gèneres, i per tant, ens interessa enriquir la plantilla amb la màxima diversitat.

I per últim, com ja saps SomDONES és una plataforma que està dedicada a que les dones puguin millorar professionalment. Quin seria el teu consell per dones que aspiren a rols de lideratge en el món empresarial?

Jo crec que la primera és no tenir por de què es pot fer. Tenim una manera de ser cadascú de la seva manera, però que podem arribar a llocs de lideratge i fer-ho d’una manera molt positiva. Podem aportar molt a la societat.

També diria formar-se. És bo. I aquí faig una cunya que les dones si volen estudiar una enginyeria, que no deixin de fer-ho només perquè els sembli que és una cosa masculina. Es pot fer i es pot ajudar molt a la societat des de les professions STEAM.

L’altre consell que els diria és que pensin que ho poden fer. Que les dones sempre tendim a tenir el complex de la “impostora”. Jo he arribat aquí i en realitat no m’ho mereixo. No, no. Ens hem d’aprendre a estimar i valorar evidentment amb humilitat. Podem millorar tot el que es pot millorar, però al mateix temps reconeixent tot el que tenim de bones.

Doncs moltes gràcies Judit.

Gràcies a vosaltres.

Podeu escoltar el podcast de l’entrevista a:

https://go.ivoox.com/rf/123957268

Feu un comentari

Sol·licita informació sobre el Programa DONES AMB IMPACTE