La veritat sobre la por

No tens por de la foscor,
tens por del que hi ha.

No tens por de la gent que t’envolta,
tens por del rebuig.

No tens por de l’amor,
tens por de no ser estimada.

No tens por de deixar anar,
tens por d’acceptar que ja se’n va anar.

No tens por a intentar-ho una altra vegada,
tens por que et fereixin una altra vegada per la mateixa raó.

 

No et sorprendrà si et dic que totes les emocions compleixen una finalitat. Per exemple: la ira ajuda a col·locar límits, la sorpresa a reconèixer i descobrir, l’alegria indueix a compartir, el fàstic a rebutjar, la tristesa a reflexionar i la por ens ajuda a protegir-nos davant del perill.

 

Així, experimentar por és una resposta biològicament heretada que possibilita desenvolupar una reacció defensiva davant d’un perill.

  • És una dotació genètica modelada per segles dʻevolució que ens permet per mitjà de respostes ràpides i automàtiques protegir-nos de situacions amenaçants i potencials perills, o sigui que permet la nostra supervivència.
  • És una intensa sensació desagradable provocada per la percepció d’un perill (real o imaginari) davant d’una situació d’amenaça.

 

Si parlem de la por imaginaria és aquella basada en construccions mentals donada per pensaments imaginaris, catastrófics i distorsions. Llavorns, quin és el seu per a qué?

  • Retar.
  • Provocar.
  • Impulsar a actuar.
  • Indica el camí pel qual has de transitar.
  • Posar el focus en allò que t’incomoda i et crea malestar.

 

Sorpresa?
 

Ara que saps el què és i el per a què de la por, toca “arremangar-se les mànigues” per treballar el com modificar aquests pensaments i creençes associades (ja t’adelanto que no es destrueix ni s’elimina).

  1. Revisa les teves expectatives reflexionant si són altes que et porten a sentir la frustración al no aconseguir el què t’has proposat i per a la pròxima, a la inactivitat al pensar “jo no sóc capaç”.
  2. Pregúnte’t “Què és pitjor que em pot passar si succeix el que jo penso?” A partir d’aquí, juga a “descapar la ceba de la por” fins arribar al seu cor i deixe’t sorprende’t amb el que et té que mostrar.

 

Aquesta és la veritat de la por: Deixa de tenir por a la por.

1 comentari a “La veritat sobre la por”

  1. Ivette, et proposo que facis una sessió pràctica on ens donis alguns consells de com eliminar la por i totes les que vulguin expressin els seus sentiments i pensaments. Seria sanador!! Què et sembla???

Feu un comentari